top of page

Boeken door Jack Kooistra

Jack Kooistra heeft in zijn leven meerdere boeken geschreven. Hieronder vindt u een overzicht van zijn werk. Boeken zijn te huren bij de bibliotheek of te koop bij verschillende aanbieders. 

Scherm­afbeelding 2024-04-18 om 13.02.37.png

Verschenen in 2009

Recht op wraak

Meer dan 300 mensen zijn in Nederland omgebracht door het verzet. Militairen en bestuurders werden geliquideerd. Collaborateurs, onbetrouwbare verzetsmensen en gevaarlijke onderduikers waren ook een doelwit voor het verzet. Anderen vielen om dubieuze redenen en zelfs misverstanden. En bij een aantal slachtoffers was woede en wraak het voornaamste motief. In dit boek beschrijft Jack Kooistra de achtergronden en soms verschrikkelijke gevolgen van gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Verschenen in 2013

Represailles in Nederland, deel 1

Er zijn meer dan zesduizend landgenoten om het leven gekomen door de Duitse rechtspraak in bezet gebied en represailles na sabotageacties en aanslagen. Het gewapend verzet in de Tweede Wereldoorlog is erdoor getekend.
In dit landelijke boek wordt een overzicht gegeven van de cirkel van geweld die steeds heviger draaide en een met de week toenemend aantal Nederlanders vermaalde. Daarnaast ontstaat een beeld van een ontwikkeling in denken aan Duitse en aan Nederlandse kant. Bezettingsautoriteiten en verzetsorganisaties zijn in de spiraal van toenemend geweld meegezogen.

Scherm­afbeelding 2024-04-18 om 13.09.30.png

Verschenen in 2013

Represailles in Friesland

Bij represailles kwamen op Friese bodem op zijn minst 72 personen om het leven. Dit boek bevat inleidingen, beschrijft vele represaillecases en bevat een zeer uitgebreide slachtofferlijst.

Scherm­afbeelding 2024-04-18 om 13.13.03.png

Verschenen in 2005

Een laatste saluut

Achtergronden van 4100 slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die een relatie hadden met de provincie Friesland.

Scherm­afbeelding 2024-04-18 om 13.22.32.png
Scherm­afbeelding 2024-04-18 om 13.29.31.png

Verschenen in 2007

Laatste bericht

Biografische gegevens van 5300 Nederlandse en Indonesische militairen van de Koninklijke Landmacht, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en de Koninklijke Marine, die omkwamen tijdens de dekolonisatiestrijd in Indonesië en Nieuw-Guinea (1945-1962).

Verschenen in 2010

Toegang tot Jack Kooistra

Register op vier historische werken van de Friese oud-journalist Jack Kooistra, met een schets van zijn leven en werkwijze. De werken waarnaar gerefereerd worden zijn Een laatste Saluut, Strijders, onderdrukkers en bevrijders, Laatste Bericht en Recht op Wraak. Met elke nieuwe publicatie werd het zoeken van een naam lastiger en omslachtiger. Daarom verschijnt nu een overzichtelijk register met al die namen, verwijzend naar boek, pagina en categorie waar ze voorkomen. Het is een onmisbaar document voor de vele lezers van Kooistra's werken.
In dit 400 pagina's tellende boek 'Toegang tot Jack Kooistra' staat ook een deel van zijn levensverhaal, opgeschreven door de publicist Klaas Jansma. 

Scherm­afbeelding 2024-04-18 om 13.32.28.png
Scherm­afbeelding 2024-04-18 om 13.40.42.png

Verschenen in 2005

Strijders, onderdrukkers en bevrijders

Dit boek bevat de namen van omgekomen geallieerden, gesneuvelde Friese militairen aan beide zijden en Duitsers, aangevuld met die van de vermisten.
Verder is een lijst opgenomen van door het verzet geliquideerde verraders en een selectie van oorlogmisdadigers, hun handlangers en 'meelopers' die na de oorlog zijn veroordeeld. Dat in een aantal gevallen het resultaat van de Bijzondere Rechtspraak discutabel was, blijkt ook in dit document.

Verschenen in 2013

Represailles in Limburg

Limburg kent een bijzondere oorlogsgeschiedenis, dit door enerzijds de geografische ligging en aard en anderzijds door de rol van de katholieke kerk. Dit boek met veel uniek beeldmateriaal bestaat uit twee delen. Het eerste deel bevat een viertal inleidingen over de rol van het verzet in Limburg, de rol van de mergelgrotten bij Valkenburg, de rol van het bisdom Roermond en een 'egodocument' van Jean Francotte (Vaals). In grotten en spelonken woedde een ondergrondse oorlog. Bovengronds was de katholieke kerk indringend aanwezig. Het episcopaat handhaafde een zekere afstand tot de strijd waar desondanks priesters een actieve rol in speelden. Het tweede deel behelst een uitgebreide Slachtofferlijst, een uniek verzameld overzicht van ruim 300 Limburgers die door de Duitsers als represaille zijn vermoord. Wie waren zij, wat deden zij en waar en waarom zijn ze vermoord?

Scherm­afbeelding 2024-04-18 om 13.44.48.png
bottom of page